تجارت شعر در نمایشگاه کتاب

ساخت وبلاگ

______________________________________________________________________________________

 

تجارت شعر در نمایشگاه کتاب

گروه ادب ــ یک شاعر پیشکسوت گفت: برخی از ناشران به جای ناشر، تاجرند و در قبال دریافت پول هر مجموعه شعری را چاپ می‌کنند و مردم نیز اغلب با تبلیغات فریبنده این کتاب‌ها مواجه‌اند

 

رضا اسماعیلی، شاعر پیشکسوت در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره جولان کتاب‌های سطحی شعر در نمایشگاه کتاب گفت: کتاب‌های شعر که در سی‌ و دومین نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده، باید به دو دسته تقسیم کرد، یک بخش کتاب‌هایی است که از شاعران پیشکسوت و بزرگان ادب فارسی منتشر شده، که طبیعی است همیشه مشتری دارند و یا شاعران برجسته نسل اول انقلاب مانند سید علی موسوی گرمارودی، طاهره صفارزاده و ... معمولاً مورد استقبال قرار می‌گیرند. بخش دوم کتاب‌هایی است که به شاعران جوان اختصاص دارد و در مورد این کتاب‌ها باید تحقیقی انجام شود.

وی افزود: یکسری از شاعران جوان کار‌های خوب و فاخری دارند و ناشران هم از چاپ آثار آن‌ها استقبال می‌کنند، اما برخی از ناشران به جای ناشر، تاجرند و در قبال دریافت پول هر مجموعه‌ای را چاپ می‌کنند و تیراژ این کتاب‌ها نیز بسیار اندک است و حتی در حد ۵۰ نسخه چاپ می‌کنند و همه را به شاعر می‌دهند تا خودش توزیع کند.

اسماعیلی با بیان اینکه این مسئله در نمایشگاه کتاب تهران نیز بسیار مشهود بوده و یک نقیصه جدی است که برای آن راه چاره‌ای پیدا کرد، ادامه داد: اغلب شاعران در ابتدای راه خود علاقه‌مند هستند تا شعر‌های خود را چاپ کنند و تلاش زیادی هم نمی‌کنند تا آثار آن‌ها به نقطه مطلوب و استاندارد ادبی برسد که بعد آن را به چاپ برسانند. در واقع این کار جنبه دادوستد دارد.

وی تصریح کرد: این کتاب‌ها به نوعی کتابسازی است و ارزش ادبی چندانی ندارد و معمولاً کسانی که کتابخوان حرفه‌ای هستند و یا در حوزه ادبیات اشراف کافی دارند، می‌دانند چاپ این آثار جنبه کتابسازی دارد، اما عموم مردم به دلیل عدم شناخت کافی نسبت به یک شعر، کتاب را خریداری ‌می‌کنند و سپس می‌بینند که چندان خوب نبوده است.

این شاعر پیشکسوت در ادامه بیان کرد: چاپ کتاب‌های شعر سطحی، باعث ایجاد توهم شاعری شده و همین عامل سبب می‌شود در همان سطح متوقف شود و رشد نکنند و تلاشی هم برای این امر نداشته باشند.

اسماعیلی ادامه داد: کتاب‌های امسال در نمایشگاه کتاب تهران در حوزه شعر، از نظر کمی بسیار قابل تأمل بود و تعداد آن‌ها بسیار زیاد بود، اما آثار خوب انگشت شمارند و امیدواریم نظارت جدی‌تری باشد که کتاب‌هایی که جنبه تجاری دارند، چاپ نشوند و اگر هم چاپ شد در فضای نمایشگاه، جایی برای آن‌ها اختصاص نیابد؛ زیرا همین ناشران حق دیگران را ضایع ‌می‌کنند و با وجود اینکه کتاب‌های خوبی دارند، اما نمی‌توانند آن‌ها را به خوبی عرضه کنند.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا تعداد انبوه این کتاب‌ها ناشی از مشتریان زیاد آن‌ها نیست، گفت: کسانی که نسبت به فضای ادبی کشور شناخت دارند، وقتی اسم شاعر را می‌بینند می‌دانند که این کتاب ارزش خواندن دارد یا خیر. اما عموم مردم که شاید خرید هدفمندی ندارند و صرف علاقه به شعر، دوست دارند کتاب شعری را خریداری کنند، فریب تبلیغات کتاب را می‌خورند. البته نباید از مردم انتظار داشت که در تمام حوزه‌ها تخصص داشته باشند و در این صورت، این انتظار نامعقولی است، اما برگزارکنندگان نمایشگاه باید تلاش کنند تا کتاب خوبی به دست مردم برسد.

وی تأکید کرد: کتاب‌هایی که دارای ارزش علمی و ادبی لازم و کافی نیستند، نباید اجازه عرضه در نمایشگاه کتاب تهران را داشته باشند، گاهی کتاب‌های زرد و بازاری بیشتر مورد استقبال قرار می‌گیرد و یا کتاب‌هایی که در حوزه کودک و نوجوان است با وجود تصویر‌های رنگی و جذاب، اما محتوای مناسب و آموزنده‌ای ندارد؛ از این رو باید به مردم کمک کرد تا بتوانند کتاب‌های مناسب و مورد نظر خود را تهیه کنند و این امر مستلزم نظارت جدی است.

این شاعر یادآور شد: صرف اینکه یک ناشر ۱۰۰ جلد کتاب چاپ می‌کند، نباید مبنایی برای حضور در نمایشگاه باشد، این کتاب‌ها باید بررسی شود و اگر از این تعداد ۵۰ جلد آن فاقد ارزش است، اجازه عرضه در نمایشگاه داده نشود. متأسفانه در حال حاضر این نظارت وجود ندارد و اغلب کتبی که مردم خریداری می‌کنند، خرید هدفمندی نیست.

 

خبرگزاری قرآن، سه شنبه 10 اردیبهشت 1398

http://iqna.ir/fa/news/3807342/

 

سلام بر عاشورا...
ما را در سایت سلام بر عاشورا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 5farhankhosseini0 بازدید : 243 تاريخ : جمعه 3 خرداد 1398 ساعت: 19:42