گزیده غزل های عاشورایی امروز در«همه آینه ها»

ساخت وبلاگ
___________________________________________________________________________________

 


گزیده غزل های عاشورایی امروز در«همه آینه ها»

 


«همه آیینه ها» گزیده اشعار عاشورایی شاعران معاصر، به کوشش «مهدی مظفری ساوجی» گردآوری شده است.

به گزارش  خبرگزاری شبستان،  به نقل از پایگاه خبری سوره مهر،  اشعار عاشورایی جمعی از شاعران آیینی کشور گردآوری و در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است. زنده یاد قیصر امین پور، فاضل نظری، علیرضا قزوه، رضا اسماعیلی، اسماعیل امینی، محمود اکرامی، سعید بیابانکی، عباس براتی پور، عبدالجبار کاکایی، سپیده کاشانی،مصطفی محدثی خراسانی، محمدحسین جعفریان، ساعد باقری، حسین اسرافیلی، احد ده بزرگی، سیدضیاءالدین شفیعی، حمید سبزواری و ... از جمله شاعرانی هستند که غرل‌های عاشورایی‌شان در این مجموعه فراهم آمده است.

در ابتدای کتاب آغاز غزل سرایی در ایران و پیشگامان غزل سرایی در ایران توضیح داده شده است و سپس یک غزل از مولوی در ابتدای کتاب آمده است. ادامه کتاب به گزیده غزل های شاعران در مورد وقایع عاشورا اختصاص دارد. در تمام این غزل ها به واقعه عاشورا پرداخته می شود و هر غزل به نوعی این واقعه را به تصویر می کشد. ویژگی ای که در این غزل ها به چشم می خورد توجه دقیق به جزئیات و ظرافت هایی است که شاعران به آن توجه کرده اند و جزء به جزء واقعه عاشورا را در قالب غزل به تصویر کشیده اند.

غزلی از همین کتاب سروده آرش شفاعی :

نه این رقص گوارا نیز مدهوشت نخواهد کرد

تو خورشیدی و مشتی آب خاموشت نخواهد کرد

وضوح کامل عشق است و غیرت قدّ و بالایت

حضور لکه ابری چند مخدوشت نخواهد کرد

برو ای آب! ای بی‌آبروی پست! - اهل نور

ز زمزم هم اگر نوشیده‌ای نوشت نخواهد کرد

صدایی می‌دود ناگاه در رگ‌های خشک باد

عمویت می‌رود امّا فراموشت نخواهد کرد

میلح من! عمو قصه نخواهد گفت بعد از این

و ضمن قصه، بازی با بناگوشت نخواهد کرد

مهدی ساوجی در مقدمه این کتاب از نخستین شعر هایی که در واقعه کربلا سروده شده است می گوید و به برخی از آنها اشاره دارد که در ادامه آمده است : «نخستین شعرها و مرثیه‌ها پیرامون واقعه کربلا در متن و بطن این واقعه سروده شده است. رجزهای یاران اباعبدالله الحسین (ع) در میدان کارزار نظیر رجزهای ابوالفضل العباس (ع) و عمروبن جناده (که در مقاتل آمده) را می‌توان در زمره نخستین آثار سروده شده درباره این واقعه به شمار آورد. از آن جمله رجزی است که حضرت ابوالفضل (ع) در آن علت آب ننوشیدن خود را بیان کرده.

امام حسین (ع) در پاسخ به درخواست حضرت ابوالفضل (ع) مبنی بر فدا کردن جانش برای امام (ع) از او می‌خواهد که برود، بلکه بتواند مقداری آب برای فرزندانش بیاورد. نوشته‌اند که چهار هزار نفر دور آب را گرفته بودند. استاد مطهری در حماسه حسینی آورده است: «اول مشکی را که همراه دارد پر از آب می‌کند و به دوش می‌گیرد. تشنه است، هوا گرم است، جنگیده است. همان‌طور که سوار است و آب تا زیر شکم اسب را فراگرفته است، دست زیر آب می‌برد، مقداری آب با دو دستش تا نزدیک لب‌های مقدسش می‌آورد. آن‌هایی که از دور ناظر بوده‌اند، گفته‌اند اندکی تأمل کرد، بعد دیدیم آب نخورده بیرون آمد، آب‌ها را روی آب ریخت. کسی

نفهمید چرا ابوالفضل در آنجا آب نیاشامید؟ اما وقتی که بیرون آمد رجزی خواند که در آن رجز، مخاطب، خودش بود نه دیگران. از این رجز فهمیدند چرا آب نیاشامید:

یا نفس من بعد الحسین هونی

فبعده لا کنت ان تکونی

هذا الحسین شارب المنون

و تشربین بارد المعین

واللّه ما هذا فعال دینی

ولا فعال صادق الیقین»

 گفتنی است این کتاب در 2500 نسخه و در 324 صفحه سال 1386 برای اولین بار منتشر شد و تا کنون سه بار تجدید چاپ شده است.

 

خبرگزاری شبستان

http://www.shabestan.ir/detail/News/735350

سلام بر عاشورا...
ما را در سایت سلام بر عاشورا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 5farhankhosseini0 بازدید : 248 تاريخ : شنبه 10 فروردين 1398 ساعت: 12:22